Ljubezen je potrpežljiva

Osebni vtis udeleženke

Za program duhovno-počitniškega tedna za mlade od 18 do 35 let sem izvedela od znanca, s katerim sem sodelovala pri Oratoriju leta 2015.

Prijavila sem se v upanju, da bi se imela lepo in da bi bila v družbi dobrih ljudi. Nisem poznala ne udeležencev programa ne vodij, a sem verjela, da jih bom dobro spoznala in se z nekaterimi celo spoprijateljila tekom tedna.

Na otok Kaprije smo prispeli srečno. Počitniška hišica, v kateri smo bili nastanjeni, mi je bila zelo všeč.
Zvečer smo pričeli spoznavni program in peli pesmi. Nekateri so igrali na kitaro, s čimer so pričarali sproščeno vzdušje in veliko veselja. Ker nisem nikogar poznala, mi je bilo na začetku zelo neprijetno. Ko pa je prevladala dobra volja drugih udeležencev, sem se tudi sama sprostila.

Vsako jutro je bil objavljen seznam, na katerem je bilo zapisano, katera zadolžitev nas čaka tisti dan (čiščenje, pospravljanje, pomivanje posode …). Vse smo počeli kot skupnost, zato nam ni bilo dolgčas.

V dopoldanskem času smo govorili o nekaterih odlomkih papeževe spodbude Amoris Laetitia, v katerih je razlagal 13. poglavje Prvega pisma Korinčanom. Sporočilo, ki ga je apostol Pavel zapisal o ljubezni in odgovore na naša vprašanja, smo našli v Svetem pismu. Nekaj časa smo lahko uporabili za globlje osebno razmišljanje o določeni temi, ki smo jo obravnavali. Veliko smo se tudi skupinsko družili. Pogovarjali smo se in si izmenjevali mnenja tudi o svetopisemskih pojmih usmiljenja, ki vključujejo tudi konkretnost ljubezni, ki zna odpuščati in je zvesta.

Na vrtu ob počitniškem domu je kapela v naravi, kjer je duhovnik vsak dan daroval sveto mašo. Dve sveti maši smo darovali na dveh najvišjih vrhovih, in sicer ob sončnem vzhodu ter sončnem zahodu. Tisti, ki se niso ustrašili nekaj korakov po skalah, so to smatrali za enega najlepših dogodkov na otoku Kaprije.

Zgodilo se je, da sta se na otoku dve srci zaljubili. To je bil dokaz prisotnosti ljubezni med nami in Jezusove pomoči, ki ju je združila. Vesela sem zanju, saj vsako srce piše svojo zgodbo ljubezni.

Vsem mladim priporočam ta program in da zberejo pogum, da doživijo nekaj lepega. Teden na otoku Kaprije je zame nekaj najlepšega, kar sem dosedaj doživela in videla. Bilo je veliko lepih trenutkov, ki so se barvito zlivali kot barve v mavrici v čudovito celoto. Vedno je nekaj dogajalo.

Hrana je bila odlična in nikoli nismo bili lačni. Veliko smo se nasmejali ob zanimivih prigodah posameznih oseb.

Med vožnjo domov so se stkale nove vezi, potrdile z izmenjavo kontaktnih podatkov in željo, da se bomo še videli in pisali svojo zgodbo naprej v novih odnosih.

Udeleženka

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si