Iskanje Marije v Sončni dolini

Emanuela Eduard

Še pred nekaj dnevi sem utrujeno gledala kako petkove deževne kapljice polzijo po avtomobilskem oknu, ki je hitro drvel proti Vipavskemu Križu. Anita, Tomaž in jaz – ekipa za formacijo in koordinatorka Helena smo bili navihana in nasmejana druščina, ki se je vso pot krohotala v avtu. Hvaležno sem pomislila, kako lepo je, ko so soustvarjalci Stične mladih tudi tvoji prijatelji, ki jih ne bi zamenjal za nič na svetu.

V petek zvečer smo vsi skupaj imeli spoznavno – zabavni večer. Nastalo je toliko nepozabnih »for«, ki so nas samo še bolj zbližale. Recimo pri igri Beri mi z ustnic ali Kričač (kjer ti nasprotnik govori besedo, ti pa mu s slušalkami v ušesih, kjer nič ne slišiš, poskušaš prebrati z ustnic) smo se naučili še nekaj novih besed iz SSKJ-ja, na primer »dile« in da je »puter«. Do solz smo se nasmejali trojki nastopajočih, kjer se je eden izmed voditeljev, ki je bral z ustnic, ves čas glasno vzklikal »vilica, vilica!«, drugi pa mu je ves čas poskušal pokazati, da mora reči »frizer«.
Večer smo zaključili z adoracijo, kjer sem kljub temu, da sem jo morala pripraviti in voditi, imela par trenutkov tihe bližine z Bogom in Marijo, ki je bila glavna rdeča nit 2. pripravljalnega vikenda za voditelje ekip pri Stični mladih.

Sobota je bila tako posvečena Mariji, tako s programom, kot tudi s sončnim vremenom v prelepi Vipavski dolini. Dotaknili smo se glavnih odlomkov v Svetem pismu, posvečenih Mariji, bolj podrobno smo spoznali tudi Magnificat oz. Marijino hvalnico. Imeli smo res močne osebne podelitve in razmišljanja o zahvaljevanju in hvaležnosti v našem življenju ter razlikovanju med zahvalo in hvaljenjem, da ob vsem zahvaljevanju Gospodu za pomoč v stiskah, ne pozabimo tudi na hvalnico Boga, ker je tako vsemogočen in dober. Nekaj časa smo namenili tudi osebnemu delu ali puščavi, pri kateri sem se lahko malo nadihala, umirila in poiskala kakšno svojo podobnost z Marijinim življenjem ter napisala svoj Magnificat. To res ni bilo lahko, saj je Marijina hvalnica tako popolno napisana.

Moram priznati, da sem sprva mislila, da bom imela sama od programa, ki smo ga (ekipa za formacijo) pripravili za voditelje ekip, res malo, ker bom morala razmišljati, kaj vodimo v naslednjem delu in ne bo časa za osebno delo. Hvala Bogu ni bilo tako in lahko rečem, da vedno, ko pripravljam program za ljudi, dobim toliko več nazaj in tudi na tem vikendu sem videla, kako so se med nami začele tkati močne prijateljske vezi in kako se je moj oseben odnos do Marije in poznavanje njenega življenja okrepilo.

Zdaj se bom še z večjim veseljem kot do sedaj lotila moliti Devetdnevnico k Mariji, ki razvezuje vozle, ker je res velika Mati našega Gospoda in vseh nas.

Na koncu se ravno Mariji in Bogu zahvaljujem, ker sta prekrižala poti nas ustvarjalcev, da se lahko skupaj zabavamo in spoznavamo sebe, druge in Boga ter delimo to z mladimi na Stični mladih. Slava Bogu in Mariji!

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si