Kdo koga rabi?

sestra Andreja Perc

Kdo koga rabi?

Draga mladenka in mladenič, dobila sem res težko nalogo. Napisati o tem, zakaj iti/ne iti na duhovne vaje? Mislim, da sta le ti dve možnosti – se odločiš in greš ali pa pač ne. Sama od birmanskega vikenda pri 13ih letih do svojega 20 leta nisem začutila nikoli nikakršne potrebe, da bi šla. Beri: slišala notranjega glasu, ki bi me premaknil; »ajde, zmigaj se, pojdi na Uskovnico, Pohorje, s kapucini v Assisi.« Niti nisem vedela kaj to je, kdo se kaj gre, zakaj bi šla, kam bi šla.

Tretji vikend v maju letos sem se družila na duhovnem vikendu z mladimi iz župnije Šmarje pri Kopru, ki so v procesu priprave na birmo. Skupaj smo odkrivali Boga od petka do nedelje. Zadnji dan dopoldne sem jih direktno vprašala: »Zakaj, po njihovem, bi mlad človek šel na duhovne vaje?« – z mislijo nate, ki to bereš. Napisali so takole:

»Ko slišim duhovne vaje pomislim na Jezusa. Na moje verovanje.«

»DA, šel bi, ker je zelo lepo.« (Nik) »Imel sem se zelo lepo.« (Rene)

»Če imaš možnost priti na duhovne vaje, pridi, ne bo ti žal.«

»Šel bi, če bi imel čas.« (Gašper)

»Da bi imel vaje, da sem boljše pripravljen na spoved.«

»Na duhovnem vikendu lahko spoznaš veliko novih stvari. Tam se tudi zabavaš, poješ, se veseliš in moliš.«

Torej pri mojih dvajsetih mi je bilo jasno, da bi rada Boga konkretno vprašala: »Bog, kaj želiš od mene?« In sem šla. Za pet dni v TIŠINO! S Svetim pismom, veliko časa za premišljevanje, spanje, sprehod, polurni pogovor z voditeljico duhovnih vaj. Brez drugih mašil – telefona, interneta, Tv, praznega klepetanja samo, da se nekaj dogaja… Bog je res želel, da sem tam, ker mi je dal moči in svojo bližino, da sem ga odkrivala v svojem življenju.

 

Povabim te, da narediš prvi korak. Vzemi si tri četrt ure. Pojdi sama/sam, ven v naravo, gozd, ob potok. Odpri si en odlomek iz Svetega pisma npr. Mt 5,13-16, tri stavke. Ustavi se, pokrižaj se, reci Svetemu Duhu iskreno, da želiš slišat Boga, kaj želi, in si preberi tri stavke iz Svetega pisma, Matejevega evangelija. Pusti, da ti Bog govori svojo Besedo. Ponavljaj te Besede in bodi pozorna/pozoren na znamenja okrog tebe. Bog je in govori tebi, v tem trenutku, draga mladenka in mladenič. Zgani se!

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si