Prostovoljstvo = izkušnja za življenje

Anita Merhar, Naj prostovoljka 2016 ter dolgoletna prostovoljka pri Stični mladih

Prostovoljstvo = izkušnja za življenje

Prosti čas, ko ti ni treba opravljati obveznosti vezanih na delo ali študij, je dragocen. To bi se verjetno strinjal vsak. Kako pa ga preživeti ali izkoristi, je seveda drugo vprašanje in prepričana sem, da imaš tudi ti pri tem kakšno dobro idejo. No, da pa se povrnem na začetek. Pisala bom o PROSTOVOLJSTVU. Sama ga vidim kot super priložnost, kako izkoristiti del svojega prostega časa, ob tem pa pridobiti še – nekaj več…

Prosto – voljno! Dve besedi, ki že sami po sebi povesta, kar nekaj zanimivega.

Najprej prosto – kako, zakaj? Preprosto zato, ker je prosti čas prijetno deliti. Deliti z novimi poznanstvi, ljudmi, ki razmišljajo podobno kot ti, ob tem pa se še kaj novega naučiti ali preprosto doživeti. Spoznati področja ali kraje, ki so ti tuja, se srečati s populacijami, ki so morda drugačne. To je to, kar sem zgoraj poimenovala kot – nekaj več.

Voljno – voljan, kar SSKJ označuje za nekoga, ki ima voljo, je pripravljen za kaj.

In ja, pravzaprav je ravno to tisto, kar je me skozi vsa ta leta vodilo, spodbujalo in navduševalo, da sem v prostovoljstvu vztrajala ali pa iskala nove priložnosti in izzive.

Prostovoljstvo me spremlja od zaključka osnovne šole dalje. Začelo se je z željo po druženju, kasneje pa sem v prostovoljnem delu videla priložnost, kako lahko razširim svoje znanje ter si ob tem pridobim izkušenj za poklic, ki sem si ga izbrala. Kmalu sem spoznala, da mi študij teorije ne bo dovolj in upam si trditi, da je prostovoljstvo tudi šola za življenje. Tudi sedaj, ko sem že zaposlena in opravljam poklic delovne terapevtke, sem hvaležna, da lahko pri delu oblikujem pristne odnose ter me ta drugačnost, ki jo srečam v zgodbah ljudi, ne obremenjuje ali spravlja v stres.

Običajno je okolje pri prostovoljnem delu bolj sproščeno, kot pa morda kasneje na nekem delovnem mestu, zato je takšna izkušnja še toliko bolj dragocena. Srečati ljudi, ki podobno razmišljajo kot ti, povezovanje, nova znanja, vse to bogati in te izoblikuje. Ponotranjiš vrednote, ki si jih pridobiš preko neposrednega dela in pristnih odnosov.

Nenazadnje si vsi želimo, da lahko skupaj prispevamo nekaj za boljšo družbo ali lažji in lepši vsakdan, kajne?

Meni je pri tem v spodbudo misel Mati Terezije, ki pravi:

»Ne moremo vsi delati velikih stvari. Lahko pa delamo majhne stvari z veliko ljubeznijo.«

In to mi je pomembno, tega si želim… Včasih mi gre dobro, spet drugič zgrešim..ampak se trudim, vsakič znova 😊

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si