Evropsko srečanje mladih

Pripravljalna skupina na delu

Že v torek, 26. decembra, se je na pot odpravila skupina 40. Slovencev, ki so dejavno sodelovali pri tehnični pripravi na srečanje. Po sprejemu pri družinah gostiteljicah so se vsi odpravili po svojih delovnih nalogah: za sprejem Slovencev je bilo potrebno pripraviti oznake, se naučiti predstavitev, prešteti zemljevide; nekateri so sodelovali pri pevskem zboru, drugi pa v “stock teamu” in pri zakulisju priprave na molitev. 2 dneva sta minila kot bi mignil!

Sveta maša na Brezjah in prihod ostalih Slovencev v Basel

Vseh 220 in nekaj več romarjev se je pred odhodom avtobusov v Basel udeležilo svete maše na Brezjah, ki jo je vodil škof Anton Jamnik. In nato… naslednje jutro… sprejem v Baslu! Na strani pripravljalne skupine veselje nad prihodom Slovencev, na drugi strani nekoliko negotovosti, hude koncentracije po vseh slišanih informacijah, preučevanja zemljevidov…

Slovenci smo bili razporejeni po župnijah širom po Baslu in okolici! Si lahko ogledate na zemljevidu, da ni bilo nič posebej blizu:

Nekaj zanimivih dejstev:

  • vsi udeleženci (nekje med 18.000 in 20.000) je bilo razporejenih med 95 župnij po Baslu in okoliških mestih in vaseh,
  • udeleženci so prihajali iz 45. držav, največ jih je prišlo iz Poljske in Ukrajine.

Zvečer je sledil že prvi obrok in večerna molitev s pozdravom brata Aloisa. Vsebina letošnjega pisma in predlogov nosi naslov Neizčrpno veselje

 

Dogajanje v naslednjih dneh

V naslednjih dneh smo se vsako jutro udeleževali molitev po župnijah gostiteljicah, katerim so sledile pogovorne skupine.

Popoldneve pa smo izkoristili za spoznavanje različnih vsebin na delavnicah ali pa za odkrivanje lepot mesta.

Ob večerih pa smo pri večernih molitvah prisluhnili nagovorom brata Aloisa.

Pri sobotni večerni molitvi nas je brat Alois povabil na prihodnje Evropsko srečanje mladih, ki bo potekalo od 28. 12. 2017 do 1. 1. 2018 v španski prestolnici Madrid.

Zadnji večer starega leta smo molili za mir na svetu, sledil je festival narodov in praznovanje z družino gostiteljico. Ker pa se nam je dogajalo toliko zanimivega, smo pozabili fotografirati… ;)

In še zadnja zanimivost: čeprav je razpredelnica v nemščini, mislim, da boste lahko razumeli, kako dobro so poskrbeli za naše lačne želodčke. :)

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si