Svetovni dan mladih

Papež Frančišek je v Krakovu na zaključni maši razglasil, da bo naslednji Svetovni dan mladih leta 2019 v Panami v Srednji Ameriki. Naročil nam je, naj bomo “Cerkev, ki gre ven in se sreča z drugimi”. Za geslo je izbral Marijin odgovor angelu, ki ji je napovedal rojstvo Božjega sina: “Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!” (Lk1,38) Marija je pot, ki nas vodi bližje k Jezusu; Panama pa naj bo kot posrednik, da se srečamo z Njim pozimi 2019.

Tukaj lahko najdete vse ključne informacije o tem, kaj se z romarji iz Slovenije dogaja sedaj. Na podstrani VSEBINA pa lahko odkrijete več informacij o himni, logotipu, pripravah ipd. 

Organizatorji pričakujejo, da se bo letošnjega srečanja udeležilo približno 300.000 mladih z vsega sveta, med njimi bo 35 mladih iz Slovenije.

Potek srečanja

Svetovni dan mladih je sestavljen iz programa, ki ga pripravljajo škofije (dnevi po škofijah – DPŠ) in programa v Panami (Svetovni dan mladih – SDM).

DPŠ – dnevi po škofijah od 17. do 21. januarja 2019
SDM – program v Panami od 22. do 27. januarja 2019
TT – turistični teden od 28. januarja do 2. februarja 2019

Dnevi po škofijah

Škofije v Panami in Kostariki pripravljajo za romarje, ki bodo prišli s celega sveta, poseben program. Panamski nadškof José Domingo Ulloa, ki je eden izmed pobudnikov in glavnih organizatorjev srečanja, je ob tem povedal, da bo vsak dan srečanja odsev raznolikosti Cerkve. Panama je le ena od Srednjeameriških Cerkva, za katero je značilno izredno gostoljubje, preprostost, vernost in odprtost. Mladi bodo spoznavali kulturo; sprejele jih bodo gostiteljske družine. Mladi iz Slovenije se bodo udeležili programa v župniji Aguadulce v škofiji Penonomé.

Teden SDM

Prvi večji dogodek srečanja bo otvoritvena sveta maša v torek, 22. januarja, na Cinta Costeri: mestnem parku, ki ga bodo za čas srečanja preimenovali v park »Santa María La Antigua.« Sveto mašo bo daroval panamski nadškof José Domingo Ulloa.

Vsako dopoldne bodo za mlade pripravljene kateheze v njihovem maternem jeziku; za Slovence bo kateheze vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Ob popoldnevih se bo odvijal festival mladih, kjer se bodo z različnimi koncerti, športnimi in kulturnimi prireditvami predstavljale skupine s celega sveta. Prav tako se bomo mladi lahko udeležili sejma poklicanosti, na katerem se bodo s svojim delom in poslanstvom predstavljale najrazličnejše redovne skupnosti, gibanja in organizacije. V parku usmiljenja pa bomo mladi lahko prejeli zakrament svete spovedi.

V četrtek bomo pozdravili na prizorišču papeža Frančiška, za katerega bo to že 3. svetovni dan mladih v njegovem pontifikatu. Petkov križev pot bo še na poseben način povezan z rdečo nitjo srečanja, to je s služenjem. Sobota se bo pričela s peš romanjem v park »Janeza Pavla II.«, kjer bo sledilo celonočno bdenje s papežem. Zadnji dan, v nedeljo, 27. januarja, pa bomo praznovali Svetovni dan mladih. To je res dan veselja in praznovanja mladih kristjanov. Papež bo tukaj oznanil, kje in kdaj bo prihodnje srečanje.

Ni še konec – gremo v Kostariko! 

Ne, potem še ne pridemo domov. Romanje bomo nadaljevali po Kostariki, kjer si bomo nabirali moči pod palammai ob tropskem morju, opazovali lenivce in opice ter raziskovali džunglo. Ogledali si bomo nacionalna parka Montezuma in Carara ter glavno mesto San Jose. V Slovenijo se bomo vrnili v nedeljo, 3. februarja 2019.

 

 

 

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si