Papež Frančišek je za geslo srečanja izbral Marijin odgovor angelu, ki ji je napovedal rojstvo Božjega sina: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk1,38) Marijine besede so pogumen in velikodušen »da;« izreče pa ga tisti, ki je razumel skrivnost poklicanosti: iti preko sebe in se postaviti v držo služenja. V video poslanici ob letošnjem srečanju v Panami je papež mlade spodbudil, da naj vsak s pogumom »vstopi v svojo notranjost ter vpraša Boga: ‘Kaj hočeš od mene?’ Pustite, da vam Gospod spregovori in videli boste, da se bo vaše življenje spremenilo ter napolnilo z veseljem.«

Logotip

V logotipu izstopa Panamski prekop, ki simbolizira pot romarja, ki v Mariji najde smer za srečanje z Jezusom. Obris Panamske ožine predstavlja kraj dobrodošlice. Tu je križ mladih romarjev, obris Device ter Marijina krona, ki ima pet pik – predstavljajo pet celin. Obris logotipa je v obliki srca in črke M; predstavlja geslo: “Most sveta, srce vesolja”. Prav tako spominja na Marijino ime, ki je most k Jezusu, na srce ter na svetovno poznan most, ki povezuje obe Ameriki.

Molitev

Na poti priprave na SDM nas bo spremljala posebna molitev. Vsi smo povabljeni, da se vsakega 22. v mesecu ob 15.00 z molitvijo pridružimo mladim s celega sveta.

 

 

 

Usmiljeni Oče, kličeš nas, da svoje življenje živimo kot pot odrešenja. Pomagaj nam, da se preteklosti spominjamo s hvaležnostjo, da sedanjost objamemo s pogumom ter da prihodnost gradimo z upanjem.

Gospod Jezus, prijatelj in brat, hvala, ker nas gledaš z ljubeznijo. Naj poslušamo tvoj glas, ki z močjo in lučjo Svetega Duha odmeva v srcu vsakega izmed nas.

Podeli nam milost, da bomo Cerkev, ki gre ven in z živo vero ter mladostnim obrazom oznanja veselje evangelija; Cerkev, ki sodeluje pri izgradnji pravičnejše in bolj bratske družbe, o kateri vsi sanjamo.

Prosimo te za papeža in za škofe, za mlade in za vse, ki se bodo udeležili prihodnjega Svetovnega dneva mladih v Panami ter za vse, ki se pripravljajo, da jih sprejmejo.

Naša Gospa iz Antigue, zavetnica Paname, pomagaj nam moliti in živeti s tvojo velikodušnostjo: »Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1,38)

Amen.

Himna

Letošnja himna se navdihuje ob hitrih panamskih glasbenih ritmih in geslu srečanja. Slavilno pesem, ki si je bo prepevalo na vseh petih celinah sveta, je napisana in uglasbil Abdiel Jiménez. Spodaj lahko poslušate originalno pesem v španščini, za lažje učenje pa si lahko ogledate tudi notni zapis in besedilo.

Zavetniki

Vsak SDM ima tudi svoje zavetnike, ki prosijo k uspehu priprav in izvedbe srečanja. Na poti v Panamo nas bodo spremljali (ob kliku na sliko se izpiše ime blažene/ga oziroma svete/ga):

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si