Pogosto zastavljena vprašanja

… o Panami

Ali potrebujem za vstop v Panamo vizo? Ne, viza ni potrebna.

Ali lahko potujem samo z osebno izkaznico? Ne, potreben je potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 6. mesecev po izstopu iz države.

Ali je za v Panamo obvezno cepljenje? Ne, je pa priporočljivo. Informacije

Ali v Panami govorijo angleško? V večini govorijo špansko, trudijo pa se tudi z angleščino. (Bolj iskren odgovor ni možen. ;))

Kakšna je denarna valuta? Dolar.

… o Svetovnem dnevu mladih

Kaj je Svetovni dan mladih? Dogodek, na katerega papež vsake 2 ali 3 povabi verujoče mlade z vsega sveta. Njegovemu vabilu se odzove več sto tisoč mladih, ki želijo skupaj praznovati in na novo odkrivati svojo vero, spoznati veliko mladih in biti del velikega občestva Cerkve.

Kaj je pred-program v škofijah? Gre za t.i. »dneve po škofijah« (DPŠ), kjer imamo mladi s celega sveta priložnost, da se srečamo z mladimi iz države, ki organizira srečanje. Romarje sprejmejo družine po celi državi, kjer imamo priložnost, da spoznamo njihov vsakdan, navade, da nam naši vrstniki prikažejo svojo kulturo.

Kaj se bo dogajalo na SDM? Vsako dopoldne bo imel škof katehet srečanje z mladimi iz posameznih držav. Ob popoldnevih bo potekal mladinski festival z glasbenimi in kulturnimi prireditvami, športnimi aktivnostmi, prav tako pa bo potekal tudi sejem poklicanosti, kjer se bodo predstavile vse skupnosti in gibanja v Cerkvi. Osrednji dogodki SDM pa so otvoritvena sveta maša, pozdravno slavje papežu, križev pot, celonočno bdenje ter zaključna sveta maša.

Kaj je križ Svetovnega dneva mladih? Je darilo papeža Janeza Pavla II. mladim z vsega sveta. Od leta 1984 ga mladi, kot znamenje sprave, nosijo po svetu. V pripravi na SDM v Panami križ potuje po državah Srednje Amerike.

… o udeležencih

Kdo se lahko udeleži SDM? SDM je prireditev katoliške Cerkve. Povabljeni so mladi med 14. in 30. letom starosti. Kdor na dan odhoda še ne bo dopolnil 18 let, si mora zagotoviti spremstvo polnoletne osebe.

Od kod pridejo udeleženci? Z vsega sveta: pričakuje se, da bodo pripotovali iz več kot 160 držav.

Sem mlajši/a od 18 let. Kdo je lahko moj spremljevalec? Kdorkoli, ki se udeleži SDM in je starejši od 18 let. En spremljevalec lahko spremlja 10 mladoletnih. Prijaviti se morajo na isto varianto romanja. Starši mladoletne osebe podpišejo izjavo, s katero dovoljujejo mladoletni osebo udeležbo na romanju. Izjavo mora imeti ves čas pri sebi voditelj skupine, zato je potrebno, da se originalno izjavo pošlje na SKAM.

Sem oseba s posebnimi potrebami. Ali se lahko udeležim SDM? Papež Frančišek je še posebej povabil tudi mlade s posebnimi potrebami. Vsi dogodki na SDM bodo organizirani na tak način, da bodo lahko sodelovali tudi mladi s posebnimi potrebami. Ob prijavi pod opombe zapišite, kakšne posebne potrebe imate in kdo je vaš spremljevalec.

Radi bi se prijavili kot skupina. Vsak udeleženec mora izpolniti spletno prijavnico. Pod opombe zapišite, s kom bi radi potovali skupaj. Lahko pa tudi voditelj skupine pošlje vse podatke na mail sdm@skam.si.

Zakaj pride toliko mladih? Ker so jim tisti, ki so na SDM že bili, navdušeno pripovedovali o edinstvenem vzdušju na njem. Eno je kristalno jasno: toliko mladih na enem samem kraju človek ne sreča nikjer drugje. In vsi si želijo izkušnje skupne vere, ki presega meje in kulturne razlike.

Kdaj pride papež? Papež se srečanja udeleži od četrtka do nedelje. Zanj je zelo pomembno, da se zavedamo, da v središču SDM ni on, pač pa mladi in srečanje z Jezusom Kristusom.

… o prehrani, namestitvi, ceni

Kje in kako bom nastanjen? Vsakemu udeležencu organizator zagotovi enostavno nastanitev. Nastanitev je lahko pri družini ali pa v skupnih nastanitvah (v šolah, telovadnicah, župnijskih domovih). Vsak mora s seboj prinesti spalno vrečo in podlogo (armafleks). Nastanitev je ločena po spolu. Velja tudi za poročene.

Imam posebno dieto. Kako bo s prehrano? Zajtrk bomo romarji dobili na kraju namestitve (zagotovljeni bodo tudi dietni obroki), za čez dan bomo pa dobili kupončke, s katerim bomo lahko dobili na različnih lokacijah po mestu 1 večji in 1 manjši obrok.

Zakaj se mi zdi, da je SDM drag? Ste kdaj pomislili, koliko bi za 14 dni bivanja v tujini plačali preko katerekoli turistične agencije? Ali pa to, da s plačilom prispevka nimate nobenih več stroškov za romanje? Za udeležbo na Svetovnem dnevu mladih je potrebno plačati prispevek, v katerega je vključen prevoz, solidarnostni prispevek  v vrednosti 10 € (za mlade iz držav tretjega sveta), prispevek za bivanje v škofiji, romarski paket (hrana in namestitev, romarski artikli, mestni prevoz in zavarovanje) ter artikli za Slovence.

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si