Taizé je majhna vasica v vzhodni Franciji. V njej poleg ostalih prebivalcev živi tudi skupnost redovnih bratov, ki skozi vse  leto sprejemajo mlade in pripravljajo srečanja, ki se jih poleti udeleži več tisoč mladih na teden.

Taizé_01Taizéjska skupnost je nastala med drugo svetovno vojno; v obdobju, ko se je ravno zaradi preizkušenj rodilo nekaj velikih pobud. Ena od teh je Skupnost bratov iz Taizéja, ki je ravno zaradi izkušnje vojne iskala odgovor na vprašanje, kako živeti spravo med narodi in različnimi krščanskimi skupnostmi. S tem je veliko pomagala pri postavitvi skupnih evropskih temeljev. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je bil ob začetku vojne mlad fant, star 25 let. Živel je v Švici, ki so ji grozote vojne sicer prizanesle. Ker je bil veren človek, ga je ob začetku vojne prizadelo zlasti dejstvo, da se med seboj pobijajo kristjani, ki so prvi poklicani k medsebojni ljubezni. Da bi sam naredil nekaj proti rastočemu sovraštvu, se je preselil v Francijo, v vasici Taizé kupil hišo ter začel v njej sprejemati begunce, zlasti Jude. Po koncu vojne so se mu pridružili še nekateri drugi fantje in skupaj so ustanovili redovno skupnost, ki je uresničevala dva preprosta namena: zbirati se pri skupni molitvi in pomagati najbolj potrebnim. Tudi v sami Cerkvi si je taizéjska skupnost v vseh letih po drugi svetovni vojni prizadevala za ekumenizem. Sad tega je, da so danes med brati tako protestanti kot katoličani, srečanj pa se udeležujejo mladi iz različnih krščanskih cerkvenih tradicij – katoliške, protestantske in pravoslavne.

Zakaj Taizé privlači mlade?

Taizé_02Na začetku brat Roger ni imel posebnega namena, da bi skupnost pripravljala srečanja za mlade. Ker taizéjska skupnost ni bila zaprtega tipa, so v Taizé mladi začeli prihajati sami. Privlačila sta jih zlasti molitev in način življenja v taizéjski skupnosti. Bratje so zanimanje mladih doživeli kot svojevrsten klic, na katerega so velikodušno odgovorili in začeli organizirati srečanja za mlade. Mladi prihajajo v Taizé, ker iščejo skrivnost, notranji mir, globino …, vse tisto česar družba, v kateri živimo, ne premore. Cerkev to skrivnost hrani že vse od svojega začetka, Taizé pa je našel način, kako jo na privlačen način približati mladim.

TAizé_03Taizé in Evropska srečanja mladih

Mnogi mladi so brate spraševali, kako izkušnjo, ki so jo doživeli v Taizéju, živeti v domačem okolju. Kot odgovor na to vprašanje so se bratje leta 1978 odločili, da bodo v času božičnih in novoletnih praznikov začeli pripravljati srečanja v enem od večjih evropskih mest. Po smrti brata Rogerja so se bratje odločili zbirati mlade tudi na mednarodnih srečanjih in jim tako približati evangeljsko oznanilo.

 

Povezanost Slovencev s Taizéjem

Slovenci smo s Taizéjem povezani že več kot 35 let, tako z romanji v Taizé v poletnem času, kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je Slovenijo prvič obiskal leta 1981. Leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega nadškofa g. Urana v Slovenijo prišli tudi leta 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na enodnevnem obisku v Ljubljani. Slovenijo so potem zopet obiskali novembra leta 2010, ko je ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih. Nazadnje so nas bratje skupaj s priorjem skupnosti, bratom Aloisom, obiskali v začetku maja 2012, ko je Ljubljana po 25. letih znova gostila mednarodno srečanje mladih.

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si