V regijskem centru Brinjeva gora so za uporabo na voljo tri stavbe:

  • dom Brinjeva Gora
  • romarska hiša – pomožni objekt
  • cerkev Matere Božje

Dom Brinjeva Gora je stavba za cerkvijo Matere Božje in je namenjen bivanju skupin. Dom ima pritličje, 1. nadstropje in mansardo. V pritličju sta na voljo dve enposteljni sobi (primerni za voditelje), kuhinja, jedilnica in WCji s kopalnicami (3 WCji, 2 tuša). V prvem nadstropju so 3 sobe: ena s 5 posteljami, ena z 11 posteljami, ena s 4 posteljami. Poleg tega je v prvem nadstropju še velik skupni prostor in dva dodatna WCja. V mansardi pa sta na voljo dve sobi: ena z 8 posteljami in ena s 5 posteljami.

Skupno ima dom tako na voljo 35 ležišč.

 

Romarska hiša je pomožni objekt, kjer je na voljo večja učilnica, če zaradi didaktičnih potreb skupina potrebuje dodaten prostor za približno 3o ljudi.

 

Cerkev Matere Božje je romarska cerkev v bližini doma. Domačini pravijo, če trikrat poromaš sem, je toliko, kot če bi enkrat šel na Višarje. Tej gori tudi rečejo “male Višarje”. Seveda ne le zaradi težke dostopnosti, ampak predvsem zaradi sorodne legende o nastanku božje poti.

Izročilo namreč pravi, da so pastirji na tem kraju našli Marijin kip v brinju. Ko so se Ijudje pogovarjali, kakšno svetišče naj zgradijo, se je vnel prepir. Eni so bili za cerkev, drugi so menili, daje dovolj kapela, tretji, da bi kip postavili kar v bližnjo cerkev sv. Neže. Nastala je prava zmešnjava. Nenadoma se med prepirljivci pojavi skrivnosten mož z grabljami v rokah. Ta jim pravi: Nikarse ne prepirajte. Zidajte raje cerkev Mariji v čast, da bo pomočnica vam in vsem, ki se bodo zatekali pod njeno varstvo. V potrditev teh svojih besed je mož stopil k skali, udaril z ročajem grabelj po njej in ta se je vanjo globoko zasadil. Največji romarski shod na teh štajerskih Višarjah je na binkoštno nedeljo in ponedeljek. Posebno doživeto pa je na tretjo nedeljo v juliju, ko se pridejo zahvalit Mariji za varstvo interniranci iz Dachaua, Ravensbrücka, Auschwitza in pregnanci iz časa okupacije.

 

 

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si