Izbira pravega poklica

Zadnji večer v tednu Nikodemovih večerov je potekal pod naslovom Kaj bom? – Izbira pravega poklica. Pogovor je zajel vprašanja, ki se v življenju dotaknejo prav vsakega posameznika. Katera je prava pot, kako slediti svoji poklicanosti in uresničiti svoje življenje v polnosti božjega načrta, ki nam je namenjen.

Gostje večera so bili: Miha Lavtar (direktor Optiweb), Milan Matos (nekdanji direktor Mladinske knjige), Jože Gornik (idejni vodja Zavoda Nefiks), Toni Kukenberger (ekološka kmetija Kukenberger). Pogovor je povezoval Jaka Matičič (fasilitator in trener). Vsak izmed gostov je želel predvsem mladim sporočiti, kako naj svoje življenje zares v polnosti uresničijo.

Govorniki so bili enotni v naslednjih pogledih. V porastu so intelektualna dela, kjer je v ospredju nenehno izobraževanje, kjer se delavnik ne konča pri 8 urah, ampak traja čez cel dan. Ne smemo se ustrašiti. Izstopiti je potrebno iz cone udobja, čim več komunicirati, se izobraževati in izpopolnjevati svoje kompetence. Za svoje dobro se je treba včasih tudi žrtvovati, se prilagoditi in se soočiti z ogledalom, ki nam ga postavi družba. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na osebnostne lastnosti, medčloveške odnose, družino. Tudi če smo strokovnjaki, a moralno sporni, nečloveški, ne bomo prišli daleč. Soočiti se je treba z realnostjo in ob tem ne obupati, se pritoževati, obupavati. Pomembno je, da se zavedamo svojih spretnosti, darov, ki nam jih je namenil Bog in jih izkoristiti v dobro svojega življenja in življenja celotne družbe. Naj bo naša miselnost in naše delo usmerjeno v pozitivno smer, kjer bomo tudi v težjih situacijah pripravljeni prebroditi tegobe, ki se nam postavijo na pot. Božji načrt naše poklicne poti bo uspel le, če mu bomo zaupali in pogumno, pošteno ter z vso odgovornostjo sprejemali življenjske izzive

Posnetek prvega dela četrtkovega Nikodemovega večera v Ljubljani
Posnetek pogovora

Vir: Druzina.si

 

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si