Krakow2Panama – konferenca o Svetovnem dnevu mladih

Papež Frančišek je v enem izmed zadnjih nagovorov mladim dejal: “V Krakovu,  […] sem vas večkrat vprašal: ´Ali lahko spremenimo svet?´In kričali ste: ´Da!´ […] Cerkev si želi slišati vaš glas, vaša čutenja in vašo vero; tudi vaše dvome in kritike. Naj bo vas glas slišan, naj odmeva v skupnostih in naj ga slišijo vaši pastirji.”

Kot konkreten odgovor tem papeževim besedam in nadaljevanju poti Svetovnega dneva mladih (v nadaljevanju: SDM) je bila od 5. do 9. aprila 2017 v Rimu konferenca z naslovom “Iz Krakova v Panamo: Sinoda na poti z mladimi,” ki jo je organiziral Urad za laike, družino in življenje v Vatikanu. Udeležilo se jo je preko 300 predstavnikov iz 104. držav sveta in 44. gibanj, združenj in skupnosti; med njima sva bila tudi Tone in Špela iz Slovenije.

Prvi dan konference je bil namenjen vrednotenju SDM Krakov 2016. Krakovski nadškof, kardinal Dziwisz, je predstavil štiri glavne poudarke; kot prvo je izpostavil izkušnjo biti del Cerkve, ki je onstran običajnega zaznavanja. V Krakovu je bilo to vidno v izredno veliko podeljenih zakramentih svetih spovedih, v sodelovanju med mladimi in odraslimi ter med mladimi in posvečenimi. Kot drugo je poudaril vpliv skupnosti in posledično upanja za novi svet; gostoljubje družin, dialog, sodelovanje in potreba po solidarnosti so močno zaznamovali tako romarje kot prebivalce poljskih mest. SDM je tudi omogočil izkušnjo Cerkve, ki “gre naprej.” Kar je kardinal želel s tem prikazati, je to, da je imel SDM velik vpliv tudi na vse tiste, ki pravijo, da ne verujejo: bili so nagovorjeni nad veseljem mladih, v nasprotju s pričakovanimi napadi, komunikacijskih težavah, turističnih vidikih – kar pa sploh ni prišlo v ospredje. In kot zadnji poudarek je izpostavil SDM kot zavezo k novi evangelizaciji.

Novost te konference pa sta bila 2 dneva,  namenjena predstavitvi in pogovoru ob pripravljalnem dokumentu za naslednjo konferenco škofov, ki bo potekala oktobra 2018 in nosi naslov Mladi, vera in razločevanje poklicanostiDokument je pravzaprav samo začetek poti intenzivnega poslušanja vseh stvarnosti sveta mladih in globljega premisleka; rezultati bodo zbrani skupaj do prihodnje jeseni ter predstavljeni škofom. Udeleženci smo bili razdeljeni po manjših delovnih skupinah, kjer smo se poglobili v posamezne dele dokumenta in delili izkušnje iz svojih držav in organizacij. Ena izmed ugotovitev je bila, da je razločevanje poklicanosti dogodivščina, za katero ne vemo, kam nas bo pripeljala, vendar pa smo prepričani, da je vedno Bog tisti, ki nas kliče na to pot. Pomembno je, da se z mladimi pogovarjamo in da jih poslušamo, pri tem pa iščemo in upoštevamo skupen jezik, kot je to storil tudi Jezus. Ne smemo pa pozabiti na pomen skupnosti, ki da v svoji sredi mladim prostor, da Cerkev res lahko predstavlja varen kraj.

Zadnji dan pa so nam mladi iz Paname, gostiteljice SDM 2019, predstavili svojo državo, kulturo, znamenitosti ter osnovne logistične aspekte organizacije dogodka.

Poleg konferenčnega dela so srečanje obogatili še trije posebni dogodki. Prvi je bil koncert skupin Gen Roso in Gen Verde, ki s svojo glasbo in besedili predstavljajo “most” dialoga in izmenjave za mlade vernike s svojimi vrstniki. Naslednji večer smo se delegati srečali v baziliki Marije Snežne skupaj s papežem na večerni vigiliji. Na cvetno nedeljo pa smo SDM praznovali na trgu Svetega Petra v Vatikanu, kjer je papež Frančišek daroval sveto mašo.

Celotno srečanje so zaznamovala srečanja: z mladimi s celega sveta, s predstavniki Poljske in Paname, držav gostiteljic SDM, pa tudi s papežem Frančiškom, ki nas je s svojim entuziazmom in navdušenjem opogumil za nadaljnjo delo v mladinski pastorali.

 

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si