Natrenirani trenerji

Zgodilo se je! Prvo usposabljanje za trenerje SKAM – Skupnosti katoliške mladine. Štirinajst posameznikov se nas je zbralo na krstni izvedbi tovrstnega usposabljanja. Bili smo različni, z več ali manj kilometrine dela z mladimi, vodenja projektov, vikendov, prostovoljstva v takšni ali drugačni obliki, z izkušnjami iz SKAMa in od drugod.

Skupni imenovalec je zagotovo zaveza, da sebe dajemo na razpolago ter da se urimo v veščinah in znanjih, potrebnih za delovanje kot trenerji. Zmogli smo mestoma napor, negotovost in na koncu zaploskali pogumu štirih izvajalcev, ki so za nas pripravili in izvedli trening. Mislim, da nihče od nas v procesu usposabljanja ni šel gladko mimo; izzivi so nas čakali na vsakem koraku. Zrcaliti sebe v reševanju zadanih nalog, fleksibilno prevzemanje raznih vlog, simuliranje realnih možnih dogodkov. Lahko sem izbirala – me bo to potrlo ali pa podžgalo v ustvarjalnosti.

Vsekakor lahko rečem, da smo se okrepili: v poznavanju SKAMa in njegovih vrednot, duhovni dimenziji – odnosu do Boga in bližnjega, v poznavanju sebe, reagiranju in obvladanju reakcij ter misli. Po skupinah smo za reševanje prejeli 4 probleme, preko katerih smo se preko prakse izluščili iz teorije vse potrebno, da smo naučeno aplicirali na realno stanje. Zalogaj intenzivnih 4 dni odmeva. Pušča izziv za integriranje nove izkušnje v vsakdan, ki ga živim sedaj.

Največji izziv je bil pripraviti v sodelovanju še z dvema ali tremi udeleženci trening. Vse »by the book« – po 4MATu, Bloomovi taksonomiji, po korakih načrtovanja… Po pisanju, tuhtanju, piljenju, popravljanju, mozganju…. In zadnji dan izvedbi v res skrajšani obliki. A močno izkustveno.

Ni kaj. Zmagali smo. Praznovanje se bo zagotovo še zgodilo, v marcu. Hvala ekipi in udeležencem za osebni del, ki je omogočil edinstveno izkušnjo.

 

Udeleženka

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si