Občni zbor 2017

V torek, 7. marca, smo se v Centru SKAM ob 18. uri zbrali na letnem občnem zboru SKAM – Skupnosti katoliške mladine. Leto je naokoli in našim članom je bilo potrebno predstaviti aktivnosti in dosežke preteklega leta ter jim predstaviti kaj vse načrtujemo za leto 2017. Veliki načrti, vam povem! =)

P1370497Tone Česen, direktor kolegija SKAM, nam je predstavil delovanje Društva v letu 2016. Predvsem je izpostavil delovanje formacije voditeljev in usposabljanje le-teh ter dva najodmevnejša dogodka v letu 2016 – Stično mladih in Svetovni dan mladih. Slednji je v Krakov na Poljskem pripeljal okoli 400 mladih iz Slovenije. In če je Svetovni dan mladih izjemni dogodek na vsaki dve ali tri leta, pa je Stična mladih izjemna prav vsako leto in nam postavlja kar nekaj izzivov. Z veseljem lahko povemo, da je ekipa 100ih prostovoljcev vsem tem izzivom bila kos tudi v letu 2016, ko se je slovenska katoliška mladina 17. septembra zbrala v Stični pod geslom: »Sem orodje Božjega usmiljenja«. Od predsednika RS Boruta Pahorja smo za vse premagane izzive v zadnjih 35. letih prejeli tudi slovensko zastavo v znak zahvale za dolgotrajno delo in prizadevanja za razvoj mladinskega delovanja.

Pomemben korak v razvoju SKAMa predstavlja Strateški načrt, ki ga je v letu 2016, v skladu z vizijo, pripravil kolegij SKAM. Uresničevanje načrta se nadaljuje v letu 2017 preko vseh aktivnosti in projektov SKAM – Skupnosti katoliške mladine.

Na občnem zboru smo podelili tudi naslednja priznanja:

  • Prostovoljka leta 2016 je Anita Merhar

Anita na SKAMu kot prostovoljka sodeluje že 7 let. V letu 2016 je pri Stični mladih sodelovala kot članica ekipe za formacijo in bila tudi članica delovne skupine, odgovorne za formacijo vseh SKAMovih prostovoljcev. Ne le, da zavzeto in vestno opravlja redne naloge, je tudi čudovit zgled drugim prostovoljcem, jih motivira in spodbuja k sodelovanju ter jim pri tem pomaga. Svoje odločitve je sprejemala odgovorno, zato je njen »da« »da« s težo. Svojo vero jemlje zares in s tem, kar je, pričuje za evangelij. Je oseba, ki se je pripravljena učiti; vključena je v intenzivno usposabljanje bodočih SKAMovih trenerjev. Anita Merhar je bila za prostovoljko leta izbrana tudi zato, ker je s svojim načinom dela in osebnim pristopom učinkovito širila in krepila mrežo prostovoljcev SKAM in skrbela, da SKAM ni le nabor projektov, ampak vedno bolj skupnost mladih, zavzetih kristjanov.

  • Voditeljica leta 2016 je Ema Doplihar

Ema je bila v preteklem letu pri projektu Stična mladih voditeljica skupine za grafično podobo. Pri svojem delu je pokazala izjemno pripravljenost in navdušenje za delo. Opravljala ga je ne le kot dolžnost, ampak kot poslanstvo, pri čemer je zavestno razvijala svoje talente in jih dajala na razpolago skupnosti. Pri tem je bila dober zgled članom svoje ekipe ter sovoditeljem. Kvalitetno delo celotne ekipe Stične mladih je omogočala tudi s tem, da se je držala dogovorjenih terminov in bila vestna v komunikaciji v vseh smereh. Nanjo se je bilo lahko zanesti. Ema je kritično, a konstruktivno reflektirala svoje delo in delo svoje ekipe. Stalno je kazala veliko željo po osebnem napredovanju in se odzvala vabilu v ekipo SKAMovih trenerjev. Ema se je v preteklem letu izkazala kot voditeljica, ki zna pozabiti nase in podpreti ekipo na način, da vsak član pripomore k temu, da je to, kar nastane, lepo, kvalitetno in diši po Bogu.

  • Projekt leta 2016 je Svetovni dan mladih, koordinatorka projekta – Špela Pucelj

Svetovni dan mladih je dogodek iz leta 2016, ki odmeva še danes. Angažiral je okrog 400 mladih slovenskih katoličanov, med njimi tudi lepo število prostovoljcev. Projekt obsega triletno skrbno načrtovano in premišljeno delo, ki je razgibalo številne slovenske župnije in dekanije. Svetovni dan mladih je bil odmeven tudi v slovenskem javnem medijskem prostoru. Pri koordinaciji je bilo veliko napora vloženega v upoštevanje potreb posameznikov in manjših zaključenih skupin ter iskanje načinov, kako vsem udeležencem zagotoviti, da bodo na Poljskem zares dobili to, kar potrebujejo in pričakujejo od takega dogodka. Organizacija projekta ni bila omejena le na logistiko, ampak je vključevala posebno skrb za to, da bi mladi vsebino Svetovnega dneva in sporočilo papeža Frančiška odnesli domov in ga živeli. Priznanje z veseljem izročamo Špeli Pucelj, koordinatorki izbranega projekta.

DSC_0176

Iskrene čestitke! Hvala vam za vaše dobro delo, energijo in predanost!

Pred koncem zbora so sledile še nadomestne volitve za predsednika/co SKAM – Skupnosti katoliške mladine. Predsedniki lokalnih enot SKAM so za novo SKAMovo predsednico soglasno izvolili Emanuelo Eduard.

Odhajajoči predsednici Marti Habe se iskreno zahvaljujemo za njeno dolgoletno delo in prispevek Društvu SKAM, novi predsednici Emanueli Eduard pa želimo vse najboljše in veliko uspeha!

 

Zaključimo lahko, da je bil občni zbor SKAM 2017, uspešen! Temu primerno smo večer tudi zaključili, z druženjem in pogostitvijo v prijetnem in sproščenem vzdušju.


V torek, 7. marca, ob 18. uri, vabljeni na Občni zbor SKAM – Skupnosti katoliške mladine v Center SKAM na Jurčičevem trgu 2.

Pregledali bomo letno poročilo za leto 2016, letni načrt za leto 2017 ter izvedli nadomestne volitve za novega/vo predsednika/co SKAM – Skupnosti katoliške mladine.

Po zboru sledi skupinsko fotografiranje in pogostitev.

Se vidimo!

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si