Pashalna večerja

Spomin zadnje večerje

V torek, 11. aprila, smo se zbrali v Centru SKAM pri obedu pashe, ki mu pravimo tudi ‘spomin zadnje večerje’. Pri obedu pashe je značilno, da si hvaležno pripovedujemo, kaj je Bog velikega storil v našem življenju, kajti to daje upanje za prihodnost. V pasha obedu so se Judje spominjali čudežnega izhoda iz Egipta. To pa ne pomeni samo spomina dogodka iz preteklosti, ampak so vsi, ki praznujejo sodeležni dogodka odrešenjske zgodovine.

Pashalna večerja zagotovo ni običajen obed ampak pravi obred, saj zraven spada tudi petje, glasba, povezovanje ljudi in grajenje skupnosti, nosi pa tudi veliko simbolike. Gre za posebno srečanje z Jezusom, njegovimi prilikami, njegovim življenjem.

Nekaj simbolike, ki jo imajo posamezne jedi pashalne večerje:

  • Slana voda: simbol solz, ki so jih Izraelci točili v Egiptu;
  • Zelena zelišča: sadovi zemlje, nujno potrebna za preživetje;
  • Grenka zelišča: trpkost, grenkost življenja v deželi suženjstva;
  • Rdeče vino: teče kot kri in je zato simbol življenja.

Zbrali smo se (malo več kot apostolov pri zadnji večerji) ob lepo pripravljeni mizi z belim prtom, posedli smo se in počakali na uvodni pozdrav. Temu je sledilo umivanje rok ter prižig sveč, s katerim smo prosili za Njegovo navzočnost. Med obedom smo slišali kratko zgodbo o izhodu iz Egipta, se spraševali o pomenu jedi, ki so pred nami ter zaužili velikonočnega jagnjeta. V pesmi smo se zahvalili Bogu.

Večer je bil zagotovo poseben in dober uvod v velikonočno pričakovanje.

 

 


V torek, 11. aprila, ob 18. uri vabljeni na pashalno večerjo v Center SKAM.

Pashalna večerja je obed, ki so ga v spomin na izhod iz Egipta obhajali Judje in med katerim je Jezus pri zadnji večerji postavil zakrament svete evharistije. Značilno je, da si hvaležno pripovedujemo, kar je Bog velikega storil v našem življenju, kajti to daje upanje za prihodnost.

V pasha obedu so se Judje spominjali čudežnega izhoda iz Egipta. To pa ne pomeni samo spomina dogodka iz preteklosti, ampak so vsi, ki praznujejo sodeleženi dogodka odrešenjske zgodovine.

Iz tega pasha obeda se z lahkoto preselimo v razmišljanje o pomenu Jezusove smrti in vstajenja. Kakor se pri obedu uživa jagnje, tako se je Jezus daroval za nas; s krvjo se pomazali podboje vrat, tudi Jezus je prelil svojo kri za rešitev človeka. Zato je jagnje prispodoba za velikonočno jagnje nove zaveze, Jezusa Kristusa.

To, kar so Judje praznovali kot pričakovano, se je za kristjane uresničilo v Jezusu. On je “Jagnje Božje”.

Rok prijave je bil 9. april. 
Prispevek za večerjo je 5 €. 

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si