Ponovno v Ritmu srca

Radio Ognjišče je pripravil že 15. festival Ritem srca in znova v slovenski prostor vnesel utrip mladosti, ustvarjalnosti, vere in upanja. V športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani se je v četrtek, 12. oktobra, zbralo približno tisoč mladih in malo manj mladih, ki so se skupaj veselili ob različnih ustvarjalcih in njihovih novih skladbah, pa tudi nekaterih, ki so v svetu že uveljavljene in so ji izbrali posebej za to priložnost.

Z nami so bili Alex Centa s skladbo Marija devica, Marko Nzobandora s skladbo Hej, ti, Neža in Damjan Pančur s skladbo Sestre in bratje, Petra Stopar s pesmijo Obljuba, debitantka na Ritmu srca Rebeka Bogataj s pesmijo Tvoj odsev, Primož Križaj iz skupine Odsev s pesmijo Vse bo prešlo in Tadej Vindiš iz skupine Svetnik s pesmijo V tvojem imenu. Vsi so bili enotnega mnenja, da so tovrstni festivali dobra popestritev in pohvalili tudi organizacijsko plat in izvedbo.

Ob sedmih novih pesmih je letošnji Ritem srca prinesel tudi štiri pričevanja, ki jim je sicer izjemno razigrana množica mladih zbrano prisluhnila in jih nagradila z gromkim aplavzom. O svojih preizkušnjah so spregovorili 18-letni Jakob Zupanič, ki se spoprijema z gluhoto in težavami z vidom, 11-letni Damjan Vizjak, ki je zaradi tumorja v možganih pri sedmih letih oslepel, 31-letna Monika Dizdar, ki je zaradi multiple skleroze na invalidskem vozičku, in sirski Slovenec Vael Hanuna, ki že nekaj let živi v Sloveniji, hkrati pa zavzeto spremlja mnoge zgodbe beguncev po svetu.

Njihova pričevanja nikogar v dvorani niso pustila hladnega, k razmisleku o našem življenju, željah, hrepenenju in stiskah in preizkušnja pa je prispevala tudi lepa glasba, polna hvaležnosti do Njega. Mojstrsko so jo poleg omenjenih pevskih glasov med navzoče ponesli člani benda v sestavi Dorian Granda, bobni, Matej Tekavčič, bas, Martin Lunder, električna kitara, Tine Lustek, akustična kitara in Andrej Marinčič, klaviature, ter spremljevalna vokalista Lucija in Luka Jerman.

O vtisih smo vprašali tudi nekaj obiskovalcev, ki so povedali:

“Meni je bilo zelo všeč, ta pričevanja in glasba. Vsako leto je boljše, kar tako naprej. Zdi se mi, da so tovrstni dogodki zelo pomembni za vero mladih, da vidiš, da v tem nisi sam. Prav je, da se srečujemo.”

“Tudi meni je bilo všeč, ena sprememba, novost. Lepo je bilo. Je priložnost, kjer se lahko družiš z ostalimi enakomislečimi, poleg tega se srečaš s prijatelji.”

“Velik izziv je, da si lahko deležen tako posebnega večera. Lepo je videti toliko mladine, da se vendarle zbira in prihaja skupaj. Tudi mi, ki nismo več tako mladi, radi pridemo sem.”

Organizatorji dogodka smo ob koncu zadovoljni, hkrati pa že polni načrtov, kako v prihodnje še več mladih privabiti na Ritem srca, saj se zavedamo, da je v tem obdobju težko »stati inu obstati« kot kristjan, ko pa je naokoli toliko motilcev in skušnjav.

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si