Prvi obisk Paname

Bilo je drugo pripravljalno srečanje za Svetovni dan mladih in zgodila se je Panama. In bilo je 299 delegatov s celega sveta. In poleg njih še jaz, predstavnica iz Slovenije.

Pot do tja in vse, kar je povezano s tem

Pot iz Ljubljane do Paname: 25 ur. Po karti sodeč pa samo 18 – aja, saj res, med tam prisotnimi Evropejci tolikokrat omenjena časovna razlika… :)
Po 11. urah vožnje iz Frankfurta z ladji podobnim ogromnim letalom smo prišli v Panamo. Naenkrat se je modrina pod nami spremenila v ozko kopno in že smo Atlantski ocean zamenjali s Pacifiškim. Pogledaš na uro: okoli polnoči. Pogledaš ven: dnevna svetloba. Časovna razlika naredi svoje: tu je šele sredi popoldneva. Moje telo to sprejema s čudenjem: en del mene bi šel v posteljo in spal, drugi del pa dopoveduje, da je čas za popoldansko malico oz. večerjo…

Da bi te na mednarodnem letališču pri pregledu potnih listov kdo kaj vprašal v angleščini: a-a. Samo španščina. :) Je pa na letališču viden velik napis z dobrodošlico vsem romarjem na SDM. Vsaj nekaj. :)

Stopiš na ulico in te zadane zrak. Tukaj je zima, lokalni prebivalci so načeloma v dolgih hlačah in rokavih. A povprečen Evropejec težko diha: 28 stopinj, 97 % vlažnost, ravno je mimo nevihta. Ves čas je nad nami nizka oblačnost. Zrak dobesedno čutiš. Temu primerno je tudi rastlinje: palme, vse zeleno… Na izredno močno klimo povsod se bo se potrebno navaditi. Mogoče so zaradi tega v dolgih hlačah in rokavih. ;)

Delegate iz vsega sveta so nas naložili v vozila: nekaj, kar je bilo po zunanjosti in notranjosti bolj podobno “minivanu” kot pa minibusu. ;) Ulice polne rumenih, hupajočih taksijev. Na poti do hotela me preseneti obala Pacifika: nizka, blatna, nasičena s smetmi. Take so tudi ostale ulice; daleč stran od privlačnega. Ko pa pomisliš no količino vode, ki pade z neba ta teden in na vse blatne reke, ki se iztekajo v morje, ti je seveda rjava barva morja nekoliko bolj jasna.

 

Konferenca

Naslednji dan smo pričeli s konferenco. Seveda je večina potekala v španščini. Zakaj bi se trudili z angleščino, če se pa lahko drugi učimo španščine! Znajdeš se v množici prijetnih ljudi, ki se ukvarjajo s podobnimi problemi kot ti, ki iščejo rešitve, ki jih ni strah izzivov, ki se trudijo za mlade, h katerim smo poslani – le da so doma na drugi strani oceana in/ali je njihova koža drugačne barve od moje.

In kaj se pogovarjamo na takšnem srečanju? Koncept je precej preprost. Tako velik projekt, kot je SDM, ima 2 “glavi”: koordinatorja in nadškofa. Njuni najbližji sodelavci so odgovorni za posamezne delovno področje; vsak od njih ima potem tudi svojo ekipo. Podobno kot na Stični mladih. Bistvo je, da na takšnem srečanju vsak od koordinatorjev področij kratko in jedrnato predstavi glavne poudarke dela svoje skupine; predstavili so pastoralne vidike, sejem poklicanost, festival mladih, komunikacijo, registracijo… Posebno veliko vlogo pri takšni organizaciji ima ekipa za logistiko, saj sem spada tako namestitev, prehrana, prevoz, pa tudi wifi točke in posebni vip dostopi. 

Ko končajo svoje predstavitve, imamo vsi prisotni možnost, da podamo svoje pomisleke, pobude, vprašanja, pohvale in predloge. Seveda so nekatere teme veliko uporabnejše in zanimivejše oziroma so vprašanja nekaterih delegatov iz drugih koncev sveta manj relevantna za mlade iz Slovenije.

Seveda ni vse tako dolgočasno, kot se lahko bere. V času obrokov vedno izbereš drugo mizo, prisedejo novi sogovorniki, spoznaš veliko novega. Hrana je tudi nekaj posebnega: veliko riža, plantan (banane) kot sladka ali slana priloga, pa veliko rib in seveda tropsko sadje. Po nekaj dneh v Srednji Ameriki postaneš glede tega kar razvajen, saj ugotoviš, da je sadje v Sloveniji čisto brez okusa. ;)

 

In kaj smo še videli v Panami?

Dolg pas zelene trave s palmami med morjem in visokimi nebotičniki, kjer bodo potekali glavni dogodki SDM – Cinta Costera. Znamenit barven napis “Panamá.” Visoke, moderne zgradbe, med katerimi se skriva majhno barakarsko naselje. letališče, ki se zaradi bližajočega SDM hitro dograjuje. Sredi parka odštevalnik časa, ki odšteva dneve do pričetka Svetovnega nogometnega prvenstva, kjer bo prvič sodelovala tudi Panama, nekaj metrov stran pa odštevalnik dni do SDM. Casco Viejo, stari del mesta s hišami iz kolonialnega časa, s pisanimi fasadami, lesenimi okni in dišečimi rožami. Ljudje s širokimi sombreroti. Povsod prisotna Santa Maria le Antigua, zavetnica mesta in države. Ter ladje, ki se zbirajo ob ustju Panamskega prekopa. Hvaležna sem, da sem imela možnost videti tak čudež dela človeških rok; sistem zapornic, kanalov in velikost ladje, ki počasi polzi mimo tebe, je res veličasten.

In…?

Januarja bo izkušnja zagotovo nora. Element poti, druge celine, podnebja, hrane – in na drugi strani toliko zbranih mladih skupaj iz celega sveta, z istimi namenom in vrednotami, papež, praznovanje. Nam bo uspelo, da bo na Cinta Costeri plapolala množica slovenskih zastav? Ne dvomim. Naj SDM Panama 2019 ne predstavlja problema, ampak izziv!

 

Zapisala: Špela

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si