Zapackani in nasmejani

Ko govorimo o programu POTA najprej pomislimo na oddaljene eksotične kraje, neznano govorico in običaje, nenavadne kulture in otroški smeh. Vse to pa je mogoče doživeti tudi veliko bližje, kar na domačih tleh.

Za vse tiste, ki ne utegnejo za en mesec odleteti na drugi konec sveta in si vseeno želijo pristne izkušnje malo drugačnega prostovoljskega dela je prava stvar projekt POTA Slovenija. V Grosupljem vsako poletje organiziramo oratorij za otroke iz okoliških romskih naselij. Prvih nekaj dni se skupina prostovoljcev odpravi na teren, naloženi v kombiju obiščemo romske vasi. Tam skupaj z otroci pojemo, se igramo, jih povabimo na oratorij in se spoznamo z njihovim načinom življenja. Občutek je vsekakor podoben, kot da bi se nahajali sredi Indije, pisani vrvež vsenaokoli.

Sam oratorij poteka na župniji Grosuplje. Pripeljemo otroke, pogosto pa se pridruži tudi kaka mamica z malčki in kdo od starejših odraslih. Polni radovednosti in neukročene energije se otroci zaženejo v oratorijski dan.

Pogovarjali smo se o usmiljenem Samarijanu, grosupeljski župnik g. Janez je prebral zgodbico v romskem jeziku, da so jo otroci zares razumeli. Izdelali smo rožice iz krep papirja, indijanske perjanice in odtisnili dlani na rjuho. Prostovoljcem POTA so letos na pomoč priskočili štirje fantje iz Španije, ki so na počitnicah v župnišču. Z otroci smo se zato naučili tudi nekaj španskih pesmi, se igrali gnilo jajce in skrivalnice, lovili in vpili banse, dokler so naša grla še zmogla :)

Poslovili smo se prepoteni, umazani od barve in zapackani od sladoleda, pa vendar nasmejani. Ko so otroci mahali v slovo in spraševali kdaj spet pridemo, se spomnimo letošnjega POTA gesla »Štejejo dejanja, storjena iz srca.« In z enim samim dnevom je celo poletje lepše.

  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si