Revija Tretji dan

Poslanstvo

»Tretji dan se dotika vrste vprašanj, ki nagovarjajo odprtega, mislečega človeka. Namen revije  je bogatiti znanje, raztelovaditi razum, omajati kak predsodek! Koncept revije (zahtevni, nekoliko daljši članki) je namenoma ponujen kot izziv sodobnemu človeku: ali se njegove bralne zmogljivosti nehajo pri kratkih noticah povprečnega časopisja ali pa lahko posameznik naredi tudi zbran pohod skozi napornejše besedilo, ki nosi v sebi močno sporočilo.«

Vsebina in pomen revije za slovensko kulturo

Tretji dan ima veliko vsebinskih področij, načenja teme, ki so širše družbeno aktualne. Je provokativen, jasen v svoji sporočilnosti. Vsaka številka ima nosilno temo, in vrsto stalnih rubrik.

Pomen revije v slovenskem kulturnem prostoru se kaže na več ravneh. Najprej je potrebno poudariti, da gre za publikacijo, ki neprenehoma izhaja že več kot štirideset let. V tem času je revija sicer doživela številne spremembe, vendar je sočasno ohranjala kontinuiteto periodične publikacije s poudarkom na drugod manj ali sploh ne zastopanih temah. Kot krščanska revija za duhovnost in kulturo se še danes pomembno razlikuje od splošnih kulturnih revij na eni strani in od bolj konfesionalno obarvanega religioznega tiska na drugi strani. Sicer prepoznavno postavlja v ospredje krščanske in v tem okviru katoliške vsebine, vendar v širšem kontekstu slovenske in svetovne kulture. Pomembno mesto sploh v zadnjih letih namenja tudi vzhodnemu krščanskemu izročilu in vzhodni krščanski duhovnosti, ki je v slovenskem kulturnem prostoru sicer manj navzoča. Ravno tako si je spričo trenutnega mednarodnega položaja Tretji dan za eno svojih težišč izbral v Sloveniji tako rekoč neznani svet azijskega krščanstva.

Tretji dan
že po tradiciji ponuja bralcem posrečeno kombinacijo strokovnega, esejističnega in leposlovnega pisanja, kar je tako rekoč njegov zaščitni znak. V precejšnjem ravnotežju so tudi izvirni slovenski in kakovostni prevodni prispevki. Slednji slovenski prostor seznanjajo z aktualnim dogajanjem na področju filozofije, antropologije, zgodovine, teologije (v tem okviru zlasti patristike) ali sociologije. Prezreti ne gre niti bogate rubrike s presojami, kjer revija jemlje pod drobnogled novosti na znanstvenem, leposlovnem, pa tudi filmskem in glasbenem področju.

Končno ohranja revija povezavo s svojimi začetki še v tem, da pomaga do uveljavitve še neuveljavljenim mlajšim piscem in  prevajalcem, ki so ji tudi v zadnjih treh letih dajali prepoznaven pečat. Zaradi prepoznavnosti Tretjega dneva v slovenskem prostoru je slednji hkrati dobrodošel partner pri organizaciji kulturnih dogodkov, njegovi soustvarjalci pa na njih pogosti gostje.

Revijo sofinancira:

Javna agencija za knjigo RS

Naročilnica

Tretji dan
Naročilnica za Tretji dan.

Število artiklovSamo za davčne zavezanceNačin dostave:
Solidarnostni prispevek: 9 € solidarnostnega prispevka za namen sklada Naložba v mlade.Kako sem izvedel za artikel:
Naročilo je uspešno!
V vaš elektronski predal boste kmalu dobili sporočilo, v katerem bo povezava za potrditev naročila.
  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si